PALOTÁS Számítástechnikai és Területrendezési Betéti Társaság

A társaság fő tevékenysége: megyei területrendezési terv készítése, módosítása, települések településrendezési tervének, valamint módosításának készítése, telepítési tanulmányterv, beépítési terv és javaslat készítése, továbbá szoftverfejlesztés.

 

                                Debrecenben épülő Acsádi úti lakópark                                          Tervező: Palotás Lajos Ybl és Hatvani díjas okl. építészmérnök,                              vezető településtervező 

Tervezés időpontja: 2008

acsadi.png 

acsadi_u-i_foto.png

 A megvalósult vízfelület a félszigettel és növényzettel

A telekalakítási és beépítési javaslatot a településszerkezeti terv módosításának célkitűzése – a sok zöldfelülettel laza beépítésű, szolgáltatásokat is tartalmazó és igényes lakóterület kialakítása – vezérelte. Ezt igazolja a területi mérleg szerinti mindössze 50,2 %-os nettó lakóterületi, valamint a  31,2  %-os zöldterületi részarány.

A területet feltáró, közel északdéli irányú lakóutcák kissé ívelt vonalvezetése, az ahhoz csatlakozó zöldfelületek, illetve kitáguló lakótömbök határozzák meg a lakóterület egyedi szerkezetét.

A bejárat nyugati oldalán helyezkedik el az ellátó intézményközpont, a központi játszótér, a látványos sziklakert a csobogóval, a vízfolyásokkal, a dísztóval és teniszpályákkal. A bejárat keleti oldalán elhelyezett kereskedelmi létesítmény funkciója egyrészt a helyi, de leginkább a környék igényeinek a kielégítése.

Az 50,2 %-os nettó lakóterületen elhelyezett telkek száma 86 db. A kialakítható legkisebb építési telek nagysága 900 m², az átlag teleknagyság 1125 m², a megengedett legnagyobb beépítettség mértéke 25 %, a megengedett építménymagasság legfeljebb 4,5 méter lehet. Az előkert mélysége 7,5 méternél, az oldalkert szélessége 5,0 méternél kisebb nem lehet. A lakóépületek földszinti padlóvonala a rendezett terephez képest nem lehet több 45 cm-nél.

Fontos tervi elhatározás, hogy kerítés a telek homlokvonalától számítva legalább 10,0 méter mélységig nem építhető. Így a 14,0 méter szabályozási szélességű lakóutcák zöldfelülete és az előkertek zöldfelülete minimálisan 22,0 méterszéles zöldfolyosót biztosítanak. A beépítési javaslat jól szemlélteti, hogy a 10,0 méterre lévő kerítés és az előkert közötti telekrészen csak az épület bejárata, illetve a terasza helyezkedik el.

Az utca és az utcához csatlakozó telekrész zöldfelületét egységes terv alapján egységesen kell kialakítani szakember irányításával.

A közkertek területén pihenő- és játszóhelyek, szökőkutak, valamint a terület fenntartásához szükséges épület, esőbeálló helyezhető el. A közkertek tervezésekor biztosítani kell olyan mélyebb, növényzetben dús területrészeket, amivel a csapadékot a területen lehet tartani. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 151
Heti: 554
Havi: 1 727
Össz.: 108 264

Látogatottság növelés
Oldal: Debrecen Acsádi u-i lakópark
PALOTÁS Számítástechnikai és Területrendezési Betéti Társaság - © 2008 - 2018 - palotasbt.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: balla tanja debrecen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »